Duiken is een bijzondere activiteit met bijzondere medische risico’s. De verhoogde druk en verhoogde gasspanningen kunnen leiden tot een aantal ziektebeelden die belangrijk zijn om te herkennen en adequaat te behandelen. Als anesthesioloog kun je met zulke patiënten in aanraking komen. Behandeling van duikersziekten vindt vaak plaats in een recompressiekamer, waarbij in ernstige gevallen een anesthesioloog in de kamer aanwezig moet zijn om de patiënt te ondersteunen. Dit kunnen duikers zijn, maar ook andere patiënten met ziektebeelden die met hyperbare zuurstof behandeld worden, zoals fasciitis necroticans, ernstige CO intoxicaties en iatrogene gasembolieën. De unieke fysiologische omstandigheden van ‘werken onder overdruk’ maken dit een bijzondere uitdaging voor de anesthesioloog.
Locatie: Den Helder (Duikmedisch Centrum) en Amsterdam UMC, locatie AMC
Tijdstip: 09:30 – 18:00
Kosten: gratis, maar vervoer op eigen gelegenheid en lunch op eigen kosten (er is gelegenheid tot lunch in Den Helder voorafgaand aan vertrek naar AMC)
De NVA Sectie urgentiegeneeskunde nodigt je uit voor deze ééndaagse cursus bij het Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine te Den Helder, en bij de hyperbare kamer van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Je krijgt een introductie in duikfysiologie en leert de belangrijkste (meest ernstige) duikersziekten herkennen en behandelen. In het AMC leer je de basics van hyperbare zuurstoftherapie en het behandelen van een patiënt in een hyperbare kamer. We gaan ook daadwerkelijk de hyperbare kamer in en ‘op druk’.