27-08-2024 | Nieuws
Hierdoor wordt neuromodulatie voor de behandeling van chronische pijnlijke polyneuropathieën vergoed, zo heeft het Zorginstituut onlangs besloten. Dit besluit is genomen naar aanleiding van nieuwe onderzoeksresultaten van anesthesioloog-pijnspecialisten, op basis waarvan de NVA Sectie Pijn- en Palliatieve Zorg een verzoek indiende.
Neuromodulatie is een behandeling waarbij geprobeerd wordt het doorgegeven pijnsignaal te beïnvloeden, meestal via stimulatie van het ruggenmerg. Onze hersenen ontvangen namelijk signalen via het ruggenmerg waardoor we pijn kunnen voelen. Bij neuromodulatie wordt het ruggenmerg gestimuleerd met een klein inwendig apparaatje. Deze behandeling wordt pas toegepast wanneer alle andere behandelingen niet meer werken. Neuromodulatie werkt niet bij alle soorten pijn, maar onderzoek toont aan dat mensen met chronische pijnlijke neuropathieën een vermindering van pijnklachten kunnen ervaren.
Het Zorginstituut verwacht dat jaarlijks 20 tot 50 polyneuropathie patiënten in aanmerking zullen komen voor deze behandeling. Neuromodulatie wordt op dit moment vooral toegepast bij patiënten met het Persistant Spinal Pain Syndrome type 2, waarbij sprake is van aanhoudende pijn in de rug en het been. Deze pijn kan onder andere ontstaan door verklevingen, littekenvorming, zenuwbeschadiging of een (rest)hernia.
Het besluit van het Zorginstituut is een belangrijke vooruitgang in de behandeling van chronische pijnlijke polyneuropathieën, waarbij neuromodulatie nu ook erkend wordt als een mogelijke uitkomst voor patiënten met chronische polyneuropathieen bij wie andere behandelingen niet aanslaan. Het Standpunt Neuromodulatie, waarin de afspraken tussen de verschillende beroepsgroepen staan beschreven, wordt herzien op basis van de uitspraak van het Zorginstituut.