Kamervragen: Duikt Fentanyl steeds vaker op in Nederland?

In de Verenigde Staten sterven jaarlijks evenveel mensen aan fentanyl (een krachtig opiaat) als aan wapens en verkeersongelukken samen. Kamervragen van Kamerleden Wieke Paulusma en Joost Sneller (beide D66) richten zich op deze zorgwekkende situatie. Zij willen weten of er ook in Nederland een risico bestaat op het recreatief gebruik van fentanyl.
In de beantwoording (3 december) schrijft het ministerie van VWS dat de situatie zoals die zich in de VS voordoet, in Nederland momenteel niet speelt. Desondanks benadrukt het ministerie dat Nederland waakzaam moet blijven. Daarom zal het ministerie in 2025 een preventiestrategie naar de Tweede Kamer sturen.
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) legt hieronder uit wat fentanyl is en welke (verslavings)risico's dit opiaat met zich meebrengt. 

Fentanyl is een krachtig synthetisch opioïde dat voornamelijk wordt gebruikt voor pijnbehandeling, bijvoorbeeld tijdens operaties of bij onderzoeken onder sedatie. Het is ongeveer 50 tot 100 keer sterker dan morfine. Anesthesiologen maken vaak gebruik van fentanyl vanwege zijn krachtige pijnstillende eigenschappen, snelle werking en korte werkingsduur. Zoals met alle krachtig werkende pijnstillers van dit type gaat een goede pijnbehandeling vergezeld met de verlaging van de snelheid van de ademhaling. De ademhaling moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden, tot deze weer op het normale niveau is. Niet voor niets mag Fentanyl uitsluitend worden toegediend onder verantwoordelijkheid van een anesthesioloog in een zorginstelling met faciliteiten voor intubatie en kunstmatige beademing. Fentanyl kan ook in pleister, (zuig)tabletten of neusspray worden gebruikt bij bepaalde vormen van chronische pijn en doorbraakpijn.