Nieuwe richtlijn voor sedatie bij kinderen

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) is de nieuwe richtlijn verbeterd voor de procedurele sedatie en analgesie voor kinderen.

De richtlijn richt zich op kinderen die buiten de operatiekamer een medische behandeling moeten ondergaan. Hierbij kan sedatie, pijnstilling, of een andere aanpak zonder medicijnen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat kinderen zich comfortabel voelen en de behandeling goed verloopt.

Bij sedatie krijgt een kind een medicijn om zich te ontspannen en rustig te worden voor een medische behandeling. Voor veel behandelingen is een lichte slaperigheid voldoende, voor sommige behandelingen is een diepere slaap nodig. Het doel is om het kind comfortabel te laten voelen en de behandeling zonder pijn of angst te laten verlopen.

Een belangrijk nieuw aspect is de nadruk op het comfortabel maken voor medische behandelingen bij kinderen bijvoorbeeld door middel van gefocust positief taalgebruik. Daarnaast wordt in de richtlijn zowel effecten van de behandeling op zowel de korte- als langetermijn beschreven, als de organisatie van zorg rondom de behandeling.

De NVA heeft deze richtlijn opgesteld in samenwerking met een multidisciplinaire commissie bestaande uit kinderartsen, spoedeisende hulpartsen, chirurgen, anesthesiemedewerkers, medisch pedagogen, tandartsen, radiologen, verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers.

Naar de richtlijn