13-05-2022 | Persberichten
UTRECHT - Zwangere vrouwen moeten beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden en verwachtingen rond pijnbehandeling tijdens de bevalling. Met masterclasses en voorlichtingsfolders op de Negenmaandenbeurs neemt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) het voortouw om deze voorlichting te verbeteren. Daarnaast ontwikkelt de NVA samen met gynaecologen, verloskundigen en patiënten een keuzehulp pijnbehandeling tijdens de bevalling.
In de voorlichtingsfolders, die onder meer als infographic kan worden geraadpleegd, worden verschillende vormen van pijnbehandeling toegelicht, waaronder een ruggenprik, een pompje met pijnstilling en lachgas. Wat zijn precies de voor- en nadelen? Door wie, wanneer en waar wordt iets toegediend? Tot welk moment kan dit en hoe goed en hoe lang werkt het? Al deze vragen komen aan bod. Dat geldt ook voor de acties die een vrouw zelf kan ondernemen om rustiger te worden of de pijn te verlichten, zoals het nemen van een bad of het toepassen van ademhalingstechnieken
Plan B
"De keuzehulp empowered vrouwen om hun wensen helder te maken en het gesprek aan te gaan met hun verloskundige, huisarts en de mensen om hen heen", licht NVA-voorzitter Caroline van der Marel toe. "Alleen via goede voorlichting hebben vrouwen een beter beeld van de mogelijkheden hebben zij reëlere verwachtingen. Het kan bijvoorbeeld even duren voordat een ruggenprik is gezet, omdat de anesthesioloog ook zorgt voor patiënten op de operatiekamers. Je moet er dus tijdig om vragen. En als de ontsluiting al te ver is, is een ruggenprik niet altijd een optie meer. Voor een rustige voorbereiding is het cruciaal om zoiets vooraf te weten. Daarom moeten gynaecologen, anesthesiologen en verloskundigen beter samenwerken om deze voorlichting te verbeteren”. De NVA ontwikkelt daarom samen met gynaecologen, verloskundigen en patiënten een keuzehulp pijnbehandeling tijdens de bevalling.
Daarbij is het vooral belangrijk dat vrouwen al voor de bevalling goed hebben nagedacht over wat ze wel en niet willen. “Bespreek dit ook met je zorgverleners”, benadrukt Van der Marel. “En denk na over een Plan B: stel dat je graag zonder pijnbehandeling bevalt, maar de pijn tijdens de bevalling toch tegenvalt, wat wil je dan? Een bevalling blijft een natuurlijk proces, je weet nooit of het precies zo gaat als zoals je vooraf hebt bedacht. Maar het is altijd fijn om te weten waar je wel niet om kunt vragen.”
Traumatische bevalling
Jaarlijks worden in Nederland enkele tienduizenden ruggenprikken toegediend om de pijn van de weeën te verzachten. In 2021 blijkt uit een opiniepanel van EenVandaag dat 1 op de 10 vrouwen die pijnbestrijding heeft gehad het gevoel heeft te hebben gefaald. "Dit laat het belang van goede voorlichting zien", stelt Van der Marel. “Een pijnbehandeling kan vrouwen juist helpen postiever terug te kijken op hun bevalling. Een traumatische en pijnlijke bevalling levert stress op. Stresshormonen zorgen voor samentrekking en vernauwing van bloedvaten. Dat wil je voorkomen als dat kan.”