Simulatieonderwijs heeft een vaste plek in de opleiding anesthesiologie en tijdens verdere loopbaan. Het regelmatig trainen van professionals in technische en teamvaardigheden draagt bij aan het verhogen van de patiëntveiligheid. Ook zijn er plannen om digitale leermiddelen en virtuele simulatie uit te breiden.
DUTCH wil het opleiden en bij- en omscholen van zorgprofessionals innoveren met inzet van digitale leermiddelen en fysieke en virtuele simulatie. DUTCH start bij het opleiden tot operatieassistent, anesthesiemedewerker en radiodiagnostisch laborant. Doel is om 50% van de huidige praktijkuren in deze opleidingen aan te bieden met fysieke en/of virtuele simulatie. Dit verhoogt de opleidingscapaciteit en verlaagt de opleidingsdruk van OK-professionals en radiodiagnostisch laboranten.
Het project is endorsed door onder meer de NVA, NVvH en NVIC. Lees verder.
Alle opleidingsziekenhuizen in Nederland streden op donderdag 25 mei om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Simulatie 2023. Na een mooie strijd ging de winst naar St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Je teamskills laten zien tijdens een simulatietraining aangemoedigd door enthousiast publiek, vervolgens voor een deskundige jury van collega’s staan en ongeremd uit je dak kunnen gaan als je de beker wint. Dat kan eigenlijk alleen tijdens het Nederlands Kampioenschap Simulatietraining op de Anesthesiologendagen. Simulatietraining, maar dan in een competitief doch gezellig jasje.
‘Tijdens het NKS krijgen we altijd leuke reacties, vooral over de sfeer, dat men het heel gezellig vond. Dat is ook de bedoeling op het congres’, zegt organisator Edwin Hammink. Medeorganisator Annders de Haes: ‘Naast dat het leuk is om mee te doen, is het ook een reclame voor jouw opleiding. Kijk eens hoe goed wij samenwerken en zo gaat het eraan toe bij ons in het ziekenhuis, zo gaan we met elkaar om.’ Edwin: 'Echt grote complimenten aan de deelnemers van het NKS. Het is niet niks om daar te staan met je opleider in de zaal en hoogleraren die kritisch zitten te kijken.'
Lees in De anesthesioloog meer over het Nederlands Kampioenschap Simulatie op pagina 22.
Een goede communicatie tussen de anesthesioloog en de gyneacoloog op de SEH, IC en OK is van cruciaal belang als er sprake is van een spoedsituatie bij een zwangere. Om dit in een veilige omgeving te trainen organiseert de sectie obstetrie ieder jaar samen met de gynaecologen een simulatiedag obstetrie. In het METS center in Bilthoven kan er in een professionele setting getraind worden met gesimuleerde klinische scenario's. Deze scenario's worden begeleid door ervaren specialisten uit beide disciplines. Ook is er ruimte in de dag ingebouwd voor discussie en evaluatie.