Na de operatie

Intensive care

Als de operatie klaar is, word je naar Iintensive care gebracht. Meestal ben je dan nog in slaap. Hier zorgen gespecialiseerde IC-verpleegkundigen voor je. Er wordt continu gecontroleerd of hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte goed blijven en als alles stabiel is, word je wakker gemaakt. Op de Intensive care mogen mogen familieleden of andere naasten langskomen, dit in overleg met de Intensive care van het ziekenhuis waar je geopereerd wordt.  

Pijnbehandeling na de operatie

De anesthesioloog maakt een plan voor de pijnstilling na de operatie. Zo krijg je na de operatie verschillende medicijnen om pijn te behandelen. De bedoeling hiervan is dat de pijn goed onder controle is met zo min mogelijk bijwerkingen, zoals misselijkheid of bijvoorbeeld jeuk. 

Er wordt een combinatie van medicijnen via het infuus en/of een lokale verdoving gegeven. En deel van de borstkas kan bijvoorbeeld tijdelijk worden verdoofd. Mogelijke complicaties van deze verdoving zijn zeldzaam. Als het nodig is kan extra pijnstilling worden toegevoegd. Na de operatie kan de pijnstilling binnen enkele dagn worden afgebouwd. 

Verwardheid na een hartoperatie

Na een hartoperatie bestaat een verhoogde kans op tijdelijke verwardheid. Over het algemeen herstelt dit zich binnen enkele dagen, maar soms kan het langer duren.    
 

Herstel

Herstel na een grote operatie kost tijd. In de meeste hartcentra is er daarom een revalidatie programma voor hartpatiënten.