Voorbereiding: afspraak poli anesthesiologie

Voordat de operatie plaatsvindt, heb je een (telefonische)afspraak met de poli anesthesiologie. Tijdens dit gesprek kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals:

  • De voorbereiding op de narcose, zoals nuchter blijven en de vraag of je wel of niet moet stoppen met bepaalde medicatie.
  • De anesthesietechniek. Bij hartoperaties wordt altijd algehele anesthesie (ook wel narcose genoemd) toegepast. Tijdens het gesprek wordt uitgelegd hoe de narcose werkt en wat de mogelijke bijwerkingen en risico’s zijn.
  • Het verloop rondom de operatie, zoals je verblijf op het operatiecomplex, het aansluiten op bewakingsapparatuur en het plaatsen van een infuus.
  • Het verblijf op de Intensive care of PACU na de operatie, evenals de pijnbestrijding na de operatie.

Daarnaast is het belangrijk dat de anesthesioloog een goed beeld krijgt van je algehele gezondheid en hoe fit je bent. Probeer voorafgaand aan de operatie te letten op je voeding en niet te veel alcohol te drinken. Stoppen met roken en drugs bevordert ook het herstel. Een zware operatie doorsta je beter als je zo fit mogelijk bent. Een operatie is ook nog eens een grote belasting voor het lichaam. Sommige ziekenhuizen bieden speciale programma’s aan om je hierop voor te bereiden, met adviezen over bijvoorbeeld beweging en voeding, alcolhol, roken en drugs.

Medicijnen
Tijdens dit bezoek worden er ook afspraken gemaakt over het gebruik van je medicatie. Het zomaar stoppen of niet innemen van medicijnen kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

Een hartoperatie is een ingrijpende gebeurtenis uiteraard voor jezelf maar ook voor naasten. De afspraak bij de poli anesthesiologie is een goed moment om vragen te stellen over de operatie en de narcose. Het is begrijpelijk als je zorgen of angsten hebt over de operatie of het herstel daarna. Bespreek die gerust tijdens dit bezoek.