Om passende operatieve zorg te organiseren hebben we elkaar nodig. Daarvoor is het essentieel dat we elkaars perspectieven en initiatieven kennen. Daarom organiseerde de NVA in samenwerking met Jan Kremer, speciaal gezant Passende Zorg van VWS, de ‘Dialoog Passende operatieve zorg'. Op 14 juni 2024 verzamelden ongeveer honderd professionals, zoals ervaringsdeskundigen, cliënten/patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, kenniswerkers, toeleveranciers en mensen die werken bij overheidsorganisaties zich in Domus Medica in Utrecht voor de zevende Passende Zorg-dialoog.
Voor operatieve zorg is het belangrijk om met elkaar in gesprek te zijn over wat, naast indicatoren zoals levensverwachting en complicatierisico's, nog meer van belang is om passende operatieve zorg te leveren. Met dit statement opende Speciaal Gezant Passende Zorg Jan Kremer de dialoog.
Ab Klink, voormalig minister van Volksgezondheid en oud-bestuursvoorzitter van VGZ, nam het thema passende zorg als startpunt voor zijn keynote. Hij besprak recent onderzoek dat laat zien dat medisch specialisten, wellicht door hun zeer technische opleiding, tijdens het proces van gezamenlijke besluitvorming vaak de voorkeur geven aan het bespreken van zaken zoals levensverwachting en complicaties in plaats van de bredere effecten van een operatie op het leven van de patiënt. Hij pleitte ervoor om deze inzichten serieus te nemen en samen te zoeken naar manieren om verder te kijken dan de meer technische indicatoren, uiteraard zonder deze uit het oog te verliezen. Deze brede benadering is volgens hem essentieel om de transitie naar passende zorg te maken.
Het dilemma tussen wat er allemaal kan en wat nog in het belang van de patiënt is wordt breed gedeeld. Ook dat dit gesprek nu te weinig gevoerd wordt, terwijl het heel veel oplevert om samen na te denken over wat het beste is voor deze specifieke patiënt. Zeker als het gaat om complexe en ernstige zorgvragen. Uit de praktijk zien we dat dit tevredenere patiënten oplevert. 'Anesthesiologen zien jaarlijks meer dan 1,2 miljoen patiënten voor, tijdens en na de operatie. Door deze expertise kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de vraag wat de beste behandeling is', aldus Anton de Bruin tijdens de dialoogsessie. Hoe zorgen we dat we maatwerk leveren? Dat we alleen de patiënten opereren voor wie een operatie écht de beste behandeling is?
Aan de hand van zes praktijkvoorbeelden werd met de verschillende 'bloedgroepen' van gedachten gewisseld. De zes praktijkvoorbeelden waren:
De gesprekken in de verschillende deelsessies leverde veel inspiratie en motivatie op om zowel in praktijk en beleid volgende stappen te zetten om bij te dragen aan passende zorg die toegankelijk is voor iedereen die dat nodig heeft. Deze dag was dus een mooie vervolgstap op gesprekken en acties waar we als vereniging en beroepsgroep al langer mee bezig zijn.
De NVA dankt speciaal gezant passende zorg Jan Kremer en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de gezamenlijke organisatie!
Lees hier het verslag van de dialoog passende zorg.
‘Passende zorg gaat over gezondheid en waarde toevoegen aan het leven van mensen’ - Jan Kremer