Hester wist wat haar te wachten stond en gaf direct aan dat ze een ruggenprik wilde

Hester (39) beviel beide keren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in bevallingen en zorg voor kinderen. Een belangrijk verschil met reguliere ziekenhuizen is dat het WKZ een eigen anesthesioloog heeft die specifiek aanwezig is voor bevallende vrouwen. Dit gaf haar een gevoel van zekerheid: als ze pijnbehandeling wilde, was dat laagdrempelig te regelen.

Voor haar eerste bevalling wist Hester nog niet precies wat ze kon verwachten. Ze had zich goed ingelezen in de verschillende vormen van pijnbehandeling, en had ze gebruik gemaakt van de keuzehulp pijnbehandeling van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Zo wist ze goed hoe deze werden toegediend, in welke fases van de bevalling ze mogelijk waren en wat de bijwerkingen konden zijn. Toch bleef het een kwestie van afwachten hoe haar bevalling zou verlopen. Zij en haar partner spraken daarom af voor haar eerste bevalling dat hij, als hij het idee had dat ze pijnbehandeling nodig had, dit zou aangeven. In haar eigen beleving was ze net begonnen, terwijl ze al uren bezig was. Toen ze uiteindelijk aangaf dat ze een ruggenprik wilde, duurde het ongeveer een uur voordat de anesthesioloog er was.

Bij haar tweede bevalling twijfelde ze niet meer. Ze wist wat haar te wachten stond en gaf direct aan dat ze een ruggenprik wilde. Dit keer hoefde ze nauwelijks te wachten: de anesthesioloog was er vrijwel meteen. De verloskundige regelde het snel, zonder dat er op dat moment nog veel besproken hoefde te worden. Omdat ze het vooraf al in haar bevalplan had vastgelegd, was het een kwestie van “plug and play.”

Wat haar positief verraste in het WKZ was dat er nooit een drempel werd opgeworpen. Ze hoefde haar keuze voor pijnbehandeling niet te verdedigen of eerst ‘te proberen zonder’. Ze voelde zich serieus genomen en kon de zorgverleners vertrouwen. Het medisch team probeerde haar niet van een bepaalde voorkeur te overtuigen, maar gaf haar de ruimte om zelf te bepalen wat ze nodig had.
 

Ze hoefde haar keuze voor pijnbehandeling niet te verdedigen of eerst ‘te proberen zonder’.

Toch was haar bevalling niet eenvoudig. De bevalling van haar eerste kindje was een pittige ervaring en moest uiteindelijk met een vacuümverlossing worden geboren. Dit was het enige wat ze van tevoren niet had gewild, uit bezorgdheid voor haar baby. Maar zelfs op dat moment werd er tijd genomen om de beslissing met haar te bespreken. Ze kreeg uitleg over waarom dit nodig was, en uren later kwam de gynaecoloog nog bij haar langs om alles door te spreken. Dat gaf haar een goed gevoel: ondanks de heftigheid van de bevalling voelde ze zich gehoord en meegenomen in de beslissingen.

Wat ze andere moeders wil meegeven, is dat het belangrijk is om je goed in te lezen en vooraf met je verloskundige te bespreken wat je opties zijn. Als je openstaat voor pijnbehandeling die alleen in het ziekenhuis wordt aangeboden, kan het helpen om al voor je bevalling het ziekenhuis te bezoeken en een plan te maken. Vertrouwd raken met de omgeving en de werkwijze van het ziekenhuis kan een groot verschil maken in hoe je je voelt tijdens de bevalling.

Hester kijkt met tevredenheid terug op haar bevallingen in het WKZ. Niet omdat alles vlekkeloos verliep, maar omdat de zorgverleners ervoor zorgden dat een zware bevalling zo aangenaam mogelijk werd gemaakt. Het vertrouwen in het medische team en de laagdrempelige toegang tot pijnbehandeling maakten voor haar een groot verschil.

Reactie anesthesioloog

Mooi om te horen dat Hester zich serieus genomen en goed begeleid voelde. Het is waardevol dat ze vooraf goed had nagedacht over pijnbehandeling en dat dit in het ziekenhuis waar zij beviel zonder drempels beschikbaar was, waarbij de medische situatie het ook toeliet om haar wensen uit te voeren Dat is altijd wel een belangrijke voorwaarde. Overigens kan het inderdaad zo zijn dat het even duurt voordat de anesthesioloog beschikbaar is, soms is die bijvoorbeeld op de operatiekamers bezig en kan hij/zij er niet meteen weg. Een goed bevalplanen vertrouwen in je zorgverleners kunnen echt het verschil maken voor een positieve bevallingservaring.