Gepast gebruik van opioïden

Opioïden zijn zware pijnstillers zoals fentanyl, oxycodon en morfine. De afgelopen jaren neemt het langdurig gebruik van opioïden in Nederland toe. Dit is een slechte ontwikkeling. In 2018 waren er 1.028.000 gebruikers van opioïden, inclusief het zwak werkende opioïd tramadol (Gipdatabank).

Podcast: De Pijngrens

In de podcast ‘De Pijngrens’ duiken we samen met experts en ervaringsdeskundigen in de wereld van zware pijnstillers, ook wel opioïden genoemd. Opioïden zijn belangrijke medicijnen, maar ze zijn niet onomstreden. Het is de hoogste tijd voor heldere uitleg over de risico’s en het gebruik van deze zware pijnstillers. Dit hoor je in De Pijngrens.

Video NOS op 3: Verslaafd aan je medicatie

Artsen schreven in 2021 vaker verslavende pijnstillers voor in vergelijking met de jaren daarvoor. NOS op 3 sprak met ruim 20 jongeren over hun ervaringen met zware pijnstillers. Anesthesioloog-pijnspecialist Gezina Oei uit het Dijklander Ziekenhuis doet zelf onderzoek naar mogelijkheden om pijn te behandelen. Ze licht in de video toe welke soorten opioïden effectief zijn en welke andere pijnbehandelmogelijkheden er zijn.

Langdurig gebruik van opioïden heeft risico's, zoals verslaving en vergiftiging (intoxicatie). Tegelijkertijd zijn opioïden onmisbaar in het behandelen van pijn. We moeten ons dan ook vooral richten op verstandig gebruik van opioïden. Artsen kunnen het soort opioïde kiezen dat het beste past bij jou, de situatie en de soort pijn. Daarbij moeten ook zaken als gevoeligheid voor verslavingen en mentale gezondheid worden meegenomen. Een arts moet ook kijken of er alternatieven beschikbaar zijn.

 

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie zet zich in voor gepast en veilig gebruik van opioïden. Ook is de NVA actief in de Taakgroep gepast gebruik opioïden van het Ministerie van VWS. De website www.opiaten.nl is één van de eerste producten van de taakgroep.

Ministerie van VWS over opioiden

Het aantal gebruikers van opioïden is de afgelopen tien jaar hard gestegen. Ze zijn effectief en onmisbaar in het bestrijden van pijn, maar aan het gebruik van deze zware pijnstillers zitten wel risico’s, waaronder verslaving. Wat weten we eigenlijk over opioïden? 

Video EenVandaag: Hoe Diakonessenhuis probeert te voorkomen dat patiënten na operatie verslaafd raken aan zware pijnstillers

Ook in het Diakonessenhuis in Utrecht maken ze zich zorgen over het toenemende gebruik van opiaten in Nederland. Daarom zijn ze gestart met een proef waarbij verpleegkundigen patiënten bellen om hen uit te leggen dat langdurig gebruik van deze zware pijnstillers verslavend kan zijn. Patiënten ontvangen nu een recept voor een kortere periode en krijgen ondersteuning bij het zo snel mogelijk afbouwen van de medicatie. EenVandaag spreekt met anesthesioloog Bram Abou Habaga hierover en met Koert Hommel, die zijn ervaringen deelt over zijn verslaving aan deze pijnstillers.

Lees meer over opioïden