Behandeling van cervicale facetpijn

Bewegen met fysiotherapie of oefentherapie

Het is belangrijk dat je je nek ondanks de pijn blijft bewegen. Als je dat niet doet, wordt je nek immers nog stijver en worden ook je klachten erger. De behandeling begint daarom meestal met fysio- of oefentherapie. Met oefeningen en handige tips van de therapeut kun je – ook thuis – de beweeglijkheid van de gewrichten proberen te verbeteren. Tegen de pijn kun je paracetamol gebruiken. Als dat niet voldoende helpt, overleg dan met je arts of je sterkere pijnstillers kunt gebruiken.

Als fysio- of oefentherapie niet genoeg effect heeft, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een behandeling waarbij de zenuwen naar de pijnlijke gewrichten uitgeschakeld worden.

Proefblokkade
Om de diagnose en de precieze plek van de klachten vast te stellen wordt meestal eerst een proefblokkade gedaan. Hierbij krijg je drie of meer injecties met verdovingsmiddel (soms in combinatie met ontstekingsremmers) bij de zenuwen rond het gewricht. Als je na de proefblokkade minder pijn hebt, kunnen de zenuwen voor lange tijd geblokkeerd worden met radiofrequente facetdenervatie. 

Radiofrequente facetdenervatie bij cervicale facetpijn
Radiofrequente facetdenervatie is een behandeling tegen pijn die ontstaat in de facetgewrichten. De zenuwen rond het pijnlijke gewricht worden uitgeschakeld met hitte waardoor ze minder of geen pijnsignalen doorgeven. Dit wordt ook wel zenuwblokkade genoemd. Tijdens de behandeling lig je op je rug op een behandeltafel. Je huid wordt eerst ontsmet en je krijgt een plaatselijke verdoving. 

De anesthesioloog-pijnspecialist zoekt de plaats waar de zenuwen lopen op met een röntgenbuis. Daarna brengt hij of zij kleine naaldjes in je nek. Om te controleren of de naaldjes op de goede plek zitten, dient de anesthesioloog-pijnspecialist wat stroomstootjes toe. Je voelt dan wat tintelingen, schokjes of ‘kriebels’.

Als de naaldjes goed zitten, worden ze verhit. De zenuwen die behandeld worden, kunnen door de warmte een langere tijd geen of minder goed pijnprikkels doorgeven. De behandeling duurt meestal niet langer dan 30 minuten. Je kunt na een paar weken tot maanden merken dat je minder pijn hebt. Als het effect tegenvalt, kun je overleggen met je arts of een nieuwe behandeling zinvol is.

Het helpt om je nek ook na de behandeling goed te blijven bewegen. Dit kan met de hulp van een fysiotherapeut of oefentherapeut. 

Bijwerkingen en complicaties van radiofrequente facetdenervatie

Complicaties van de behandeling zijn zeldzaam. Na de behandeling kun je last hebben van:
•    Brandende pijn. Dit gaat meestal na 1 tot 3 weken vanzelf over. 
•    Een blauwe plek/bloeduitstorting als de anesthesioloog-pijnspecialist tijdens de behandeling een klein bloedvaatje heeft geraakt. Dit trekt vanzelf weer weg.
•    Spierpijn op de plaats waar geprikt is. Ook dit gaan vanzelf over.
•    Tijdelijk minder gevoel in de huid in het behandelde gebied. Het gevoel komt binnen een paar weken weer terug. 
•    Een infectie. De huid is dan rood en gespannen. Dit komt weinig voor.