Een arts stelt de diagnose clusterhoofdpijn meestal op basis van jouw verhaal. De klachten die bij de aandoening passen zijn vaak zo specifiek, dat veel verder onderzoek niet nodig is. Het is dus wel belangrijk dat je de klachten goed omschrijft. Een hoofdpijndagboek bijhouden kan bijvoorbeeld daarbij helpen.
De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit twee delen:
Er zijn twee manieren om de pijn tijdens een aanval te verminderen. Eén van de meest gebruikte behandelingen is zuurstof inademen. Je ademt dan 15 minuten lang 100% zuurstof in door een maskertje. Bij ongeveer 70% van de mensen met clusterhoofdpijn helpt deze methode. En binnen 10 minuten maakt het de pijn een stuk minder erg.
Daarnaast kun je een injectie krijgen met het medicijn sumatriptan. Ook dit middel vermindert de pijn bij veel mensen binnen 10-15 minuten. Het nadeel van dit medicijn is dat je het maximaal twee keer per dag mag gebruiken, terwijl je misschien wel meer aanvallen per dag hebt.
Om aanvallen te voorkomen, schrijven artsen middelen voor als verapamil, methysergide en lithium. Dit soort medicatie werkt goed bij veel mensen, maar het is wel belangrijk dat je deze medicijnen alleen gebruikt met goede begeleiding van een neuroloog.