Discogene lage rugpijn (wervelpijn)

Discogene lage rugpijn is een verzamelnaam voor alle pijnklachten die ontstaan door een beschadiging van een van de tussenwervelschijven. Deze pijn kan ook uitstralen naar de benen. De klachten kunnen voorkomen aan tussenwervels in de nek of hoge rug, maar komen het vaakst voor onder in de rug.

De wervelkolom in je rug bestaat uit wervels. De wervels liggen als blokjes op elkaar. De facetgewrichten (steungewrichten) en tussenwervelschijven (discus) houden deze wervels bij elkaar. Samen zorgen zij dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en goed samenwerken. Ze zorgen ook voor de stabiliteit van de rug. 

Symptomen van discogene lage rugpijn

Wervelpijn herken je aan de volgende klachten:

  • Pijn midden onder in de rug.
  • Pijn bij hoesten, niezen of persen.
  • Pijn bij naar achteren of naar voren buigen of opzij draaien.
  • Pijn die kan uitstralen naar de achterkant van het bovenbeen en bil
  • Wandelen en fietsen geven minder last, terwijl lang zitten, lang staan of slenteren de klachten juist verergeren.
  • Als de tussenwervelschijf drukt op de zenuw, kan dit leiden tot gevoelloosheid en tintelingen in je benen.

Oorzaken van discogene lage rugpijn

Discogene lage rugpijn ontstaat vaak door ouderdom of door een ongeval. De tussenwervelschijf kan slijten of uitpuilen. Dit heet een hernia. Er kunnen ook barstjes en scheuren ontstaan: dit heet spit. Iedereen kan deze klachten krijgen. Een beroep met veel tillen, aderverkalking, overgewicht en roken kunnen de kans op wervelpijn vergroten.

Diagnose van discogene lage rugpijn

Bij het onderzoeken van rugpijn is het moeilijk om te bewijzen dat de pijn van de tussenwervelschijven komt door lichamelijk onderzoek. Drie dingen die kunnen wijzen op problemen met de tussenwervelschijven zijn:

  • Als iemand de onderrug niet goed kan buigen naar voren of naar achteren, en als het opstaan vanuit voorover buigen in twee fasen gebeurt.
  • Als de huisarts of pijnarts druk uitoefent op de rug terwijl iemand op zijn buik ligt. Maar dit kan ook wijzen op pijn vanuit de gewrichten van de wervels.
  • Als de dokter een stemvork op de rug gebruikt bij de pijnlijke plek. Dit kan helpen om te zien of de pijn van de tussenwervelschijven komt.

Bij het onderzoek is het belangrijk om te onthouden dat andere delen van de rug ook een rol kunnen spelen bij rugpijn. Denk aan de gewrichten, spieren en het SI-gewricht. Soms maakt de arts daarom ook een röntgenfoto of een MRI-scan. 

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelopties om wervelpijn te verlichten. Denk aan fysiotherapie, medicijnen of neuromodulatie.

Lees meer