Hoofdpijn vanuit de nek

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van secundaire pijn. Dat betekent in dit geval dat de pijn niet ontstaat in je hoofd, maar in je nek. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan verergeren bij bepaalde bewegingen of juist door lang in dezelfde houding te zitten of staan.

De hoofdpijn kan chronisch worden en daardoor een grote impact hebben op je dagelijks leven. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen in een pijncentrum mogelijk. 

Wat zijn de symptomen van cervicogene hoofdpijn?

Bij deze vorm van hoofdpijn zit de pijn meestal aan één kant van het hoofd. Je voelt pijn aan de zijkant van je hoofd, soms tot in je voorhoofd of achter het oog. De meeste mensen hebben ook nekpijn en kunnen hun nek minder goed bewegen, maar dit is niet altijd zo.

De pijn kan opgewekt worden door bepaalde bewegingen. Zoals het draaien van het hoofd of door lang in dezelfde houding te zitten of te staan. Ook kan de pijn getriggerd worden door druk in de nek.

Naast pijn in je hoofd kun je ook pijn in je schouder en/of arm voelen aan de kant van je hoofdpijn. De pijn kan heel heftig zijn. Het is dan ook lastig om deze vorm van hoofdpijn te onderscheiden van andere soorten hoofdpijn, zoals migraine en spanningshoofdpijn. 

Oorzaken van cervicogene hoofdpijn

De pijn ontstaat door een probleem ergens in de nek. Bijvoorbeeld in een tussenwervelschijf, een spier, een zenuw, een nekwervel of een gewricht (facetgewricht). Er zijn daardoor veel verschillende mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld een verkeerde beweging, een beknelde zenuw, slijtage (artrose), overbelasting door een verkeerde houding, een ontsteking in een gewricht (artritis) of een breuk in een nekwervel.

De klachten kunnen ontstaan na een ongeluk, val of sportblessure, maar ook geleidelijk. Soms blijft de oorzaak onduidelijk. 

Bepaalde beroepen geven een grotere kans op deze vorm van hoofdpijn. Het gaat om beroepen die belastend zijn voor de nek, zoals timmerman, chauffeur of kapper. Ook langdurig met de nek naar voren op de computer werken verhoogt de kans op cervicogene hoofdpijn.

Behandeling van cervicogene hoofdpijn

Bij de meeste mensen gaat cervicogene hoofdpijn vanzelf over. Fysiotherapie kan helpen om sneller van je klachten af te komen. Heb je langer dan 3 maanden klachten? Dan heb je chronische pijn. Het is dan belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. De huisarts kan je bijvoorbeeld verwijzen naar een neuroloog of orthopeed. Blijft de oorzaak onduidelijk of blijft de pijn aanwezig? Dan kun je een behandeling krijgen in een pijncentrum.

Lees meer