Bij de meeste mensen gaat cervicogene hoofdpijn vanzelf over. Is dat niet het geval? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Fysiotherapie kan helpen om sneller van je klachten af te komen. Heb je langer dan 3 maanden klachten? Dan heb je chronische pijn. Het is dan belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. De huisarts kan je bijvoorbeeld verwijzen naar een neuroloog of orthopeed.
Blijft de oorzaak onduidelijk of kan de achterliggende oorzaak niet goed behandeld worden? Dan kan de pijn zelf behandeld worden. Daarvoor ga ja naar een pijncentrum. Een multidisciplinair team kijkt dan hoe ze jou het beste kunnen helpen. In het team zitten onder andere een fysiotherapeut, een psycholoog en een anesthesioloog-pijnspecialist, dit is een medisch specialist die is gespecialiseerd in pijngeneeskunde.
Er zijn een aantal behandelingen mogelijk. Je overlegt met de arts welke behandeling(en) het beste bij jouw situatie en klachten passen.
De anesthesioloog-pijnspecialist kan eerst pijnstillers voorschrijven, bijvoorbeeld paracetamol en ontstekingsremmers. Deze medicijnen helpen niet tegen zenuwpijn. Als de anesthesioloog-pijnspecialist denkt dat de pijn vanuit de zenuwen komt, dan kan hij of zij medicijnen tegen depressie of epilepsie voorschrijven. Deze medicijnen werken ook tegen zenuwpijn.
Heb je psychische klachten, spanningen of stress na een traumatische gebeurtenis? Dan ga je in gesprek met een psycholoog om te kijken wat de beste aanpak is. Bij stress door een trauma (posttraumatische stress) kan een EMDR-behandeling bijvoorbeeld zinvol zijn.
Bij een TENS-behandeling krijg je een apparaatje dat door de huid heen zwakke elektrische stroompjes aan je zenuwen geeft. Door de stroompjes werken de pijnzenuwen minder goed en voel je dus minder pijn. Ook maakt je lichaam meer van het stofje endorfine aan. Dit werkt als een soort natuurlijke pijnstiller. Het is een veilige behandeling die geen pijn doet.
Aan het apparaatje zitten twee kabeltjes vast met aan het einde een elektrode. Je plakt de elektrodes op de plek waar je pijn hebt. Voordat je het apparaatje mee naar huis neemt, krijg je eerst uitleg in het pijncentrum. Als na een proefperiode blijkt dat je baat hebt bij de TENS-behandeling dan kun je het lange tijd gebruiken.
Bij deze behandeling wordt de werking van de grote achterhoofdszenuw geblokkeerd. De zenuw kan daardoor geen pijnsignalen meer doorgeven. Hierdoor voel je geen pijn.
Proefblokkade
Je krijgt eerst een proefblokkade. Dat houdt in dat je injecties met verdovingsmiddel krijgt. Soms krijg je die in combinatie met ontstekingsremmers. Als je na de proefblokkade minder pijn hebt, kan de zenuw voor lange tijd geblokkeerd worden.
Pulsed radiofrequente behandeling (PRF) van de grote achterhoofdszenuw
Bij deze behandeling wordt de zenuwwortel geblokkeerd met korte stroomstootjes. De zenuwwortel is de overgang van het ruggenmerg naar de zenuw.
Tijdens de behandeling lig je op een behandeltafel. Je huid wordt eerst ontsmet en je krijgt een plaatselijke verdoving. Daarna brengt de anesthesioloog-pijnspecialist een naald in bij de zenuwwortel. Dit doet hij met behulp van echobeelden. De arts controleert of de naald op de goede plek zit door wat stroomstootjes toe te dienen. Als de naald goed zit, behandelt de anesthesioloog-pijnspecialist de zenuwwortel met radiofrequente golven. De zenuwwortel kan nu voor langere tijd geen pijnsignalen meer doorgeven. De behandeling duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
Meestal wordt na een paar weken duidelijk of de behandeling effect heeft. Mocht het effect tegenvallen, dan kun je met de arts overleggen of een tweede behandeling mogelijk is.
Het helpt om je nek ook na de behandeling goed te blijven bewegen. Dit kan met de hulp van een fysiotherapeut of oefentherapeut.
Bijwerking en complicaties van PRF-behandeling van de zenuwwortel
Complicaties na een PRF-behandeling komen nauwelijks voor. Je kunt last hebben van:
Dit is een behandeling tegen pijn die ontstaat in de facetgewrichten, kleine gewrichten in de nek.
Proefblokkade bij pijn die ontstaat in de facetgewrichten
Om de diagnose en de precieze plek van de klachten vast te stellen wordt meestal eerst een proefblokkade gedaan. Hierbij krijg je drie of meer injecties met verdovingsmiddel bij de zenuwen rond het gewricht. Soms is dit in combinatie met ontstekingsremmers. Als je na de proefblokkade minder pijn hebt, kunnen de zenuwen voor lange tijd geblokkeerd worden met radiofrequente facetdenervatie.
Radiofrequente facetdenervatie bij cervicale facetpijn
Radiofrequente facetdenervatie is een behandeling tegen pijn die ontstaat in de facetgewrichten. De zenuwen rond het pijnlijke gewricht worden uitgeschakeld met hitte waardoor ze minder of geen pijnsignalen doorgeven. Dit wordt ook wel zenuwblokkade genoemd.
Tijdens de behandeling lig je op je rug op een behandeltafel. Je huid wordt eerst ontsmet en je krijgt een plaatselijke verdoving. De anesthesioloog-pijnspecialist zoekt eerst de plaats waar de zenuwen lopen op met een röntgenbuis. Daarna brengt hij of zij kleine naaldjes in je nek. Om te controleren of de naaldjes op de goede plek zitten, dient de anesthesioloog-pijnspecialist wat stroomstootjes toe. Je voelt dan wat tintelingen, schokjes of ‘kriebels’.
Als de naaldjes goed zitten, worden ze verhit. De zenuwen die behandeld worden kunnen door de warmte een langere tijd geen of minder goed pijnprikkels meer doorgeven. De behandeling duurt meestal maximaal 30 minuten. Je kunt na een paar weken tot maanden merken dat je minder pijn hebt. Als het effect tegenvalt, kun je overleggen met je arts of een nieuwe behandeling zinvol zou kunnen zijn.
Het helpt om je nek ook na de behandeling goed te blijven bewegen. Dit kan met de hulp van een fysiotherapeut of oefentherapeut.
Bijwerkingen en complicaties van radiofrequente facetdenervatie
Complicaties van de behandeling zijn zeldzaam. Na de behandeling kun je last hebben van: