Lumbale facetpijn (lage rugpijn)

De wervelkolom in je rug bestaat uit wervels. De wervels liggen als blokjes op elkaar. De facetgewrichten (steungewrichten) en tussenwervelschijven (discus) houden deze wervels bij elkaar. Samen zorgen zij dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en goed samenwerken. De facetgewrichten zorgen ook voor de stabiliteit van de rug. Als ze strakker tegen elkaar aan komen te liggen, kunnen de facetgewrichten kunnen pijnklachten geven op verschillende plekken. Bijvoorbeeld in je onderrug (lumbaal).

Lumbale facetpijn kan lage rugpijn geven aan één kant of beide kanten van je rug. Thoracale facetpijn kan aan één kant of aan beide kanten van je rug zitten. Ook kan de pijn uitstralen naar je zij, de onderrug of je bovenbeen. Als je naar een dokter gaat, kan het pijn doen als hij op de bovenkant van je rug drukt.

Symptomen van lumbale facetpijn

Lumbale facetpijn herken je aan de volgende klachten:

  • lage rugpijn aan één of beide kanten;
  • pijn bij strekken, langere tijd met een holle rug staan of op de buik liggen;
  • rugpijn bij het draaien (als je over je schouder kijkt);
  • spierspanning en kramp ter hoogte van het facetgewricht;
  • de pijn kan uitstralen naar de lies of het bovenbeen;
  • de pijn neemt af als je vooroverbuigt.

Oorzaken van lage rugpijn

Helaas is ouderdom een veelvoorkomende oorzaak van lumbale facetpijn. De rug zakt met de leeftijd een beetje in door artrose. De facetgewrichten komen dan strakker tegen elkaar aan te liggen. Bij een scheve rug (scoliose) kun je ook last krijgen van je facetgewrichten. Een andere oorzaak is als de wervels een beetje verschuiven, bijvoorbeeld door een val achterover of een ongeluk. Verder kun je lumbale klachten krijgen door overbelasting, bijvoorbeeld door zware fysieke arbeid of veel in dezelfde houding zitten.

Diagnose lumbale facetpijn

De huisarts doet lichamelijk onderzoek en vraagt naar je klachten. Als die overeenkomen met het beeld van facetpijn, kan de huisarts je doorsturen voor onderzoek in het ziekenhuis. Omdat er veel vormen zijn van lage rugpijn, zal de huisarts wellicht ook drukken op de facetgewrichten om de pijn uit te lokken. Zo kan de huisarts beter inschatten of het lumbale facetpijn is. 

Een röntgenfoto of MRI-scan in het ziekenhuis kan de diagnose bevestigen. Vooraf doet de pijnspecialist ook een proefblokkade. De klachten moeten dan met minimaal 50% afnemen. De pijnarts (vaak een anesthesioloog) spuit dan lokale verdoving naar de zenuw die naar het facetgewricht loopt. Hierdoor wordt de zenuw onderbroken. Zo geeft de zenuw tijdelijk geen pijnsignaal meer af. Als je dan minder of geen pijn meer hebt, kan de pijnarts de zenuw voor langere tijd uitschakelen.

Behandeling van lumbale facetpijn

Er zijn verschillende behandelopties om de pijn van lumbale facetpijn te verminderen. Denk aan fysiotherapie, medicijnen of facetdenervatie.

Lees meer