Bij een nekhernia (ook wel cervicaal radiculair syndroom) zijn er problemen met een zenuw in de nek. Hierbij kun je denken aan nekpijn met uitstraling naar armen en vingers, een doof gevoel, tintelingen en krachtverlies in de nek, schouder en arm.
Een nekhernia komt niet vaak voor. Wel hebben beroepschauffeurs (op de bus, taxi of vrachtwagen) er vaker last van.
Mensen met een nekhernia hebben de volgende klachten:
Als er meer zenuwwortels beklemd zijn, kun je ook last hebben van:
De zenuwen in je nek zijn verbonden met het ruggenmerg en lopen door de ‘tunnel’ van de wervelkolom naar je armen en benen. Vanuit het ruggenmerg beginnen de zenuwwortels, die tussen twee wervels door het wervelkanaal (de tunnel) naar buiten gaan. Als op die plek net een uitsteeksel zit van de tussenwervelschijf, dan kan dat zorgen voor irritatie of beklemming van de zenuwwortel. Ook kan de zenuwwortel in de knel komen door te veel botaangroei door slijtage (artrose). De druk die dan ontstaat op de zenuwwortel kan leiden tot pijn, minder goed bewegen of minder gevoel in je armen of vingers.
Ga bij klachten eerst naar de huisarts. Die zal eerst een speciale test doen (de Spurlingtest). Daarna kan de huisarts je doorsturen naar het ziekenhuis. Daar kan de diagnose bevestigd worden met een MRI-scan.
Er zijn verschillende behandelopties om de klachten van een nekhernia weg te nemen of te verminderen. Denk aan fysiotherapie, injecties of een operatie.