Behandeling SI-syndroom

Het SI-gewricht verbindt de rug met het bekken. Het SI-gewricht is een belangrijk punt in de rug en is gevoelig voor overbelasting. Je kan pijn voelen in je onderrug, lies of stuitje. De pijn is te verlichten met verschillende behandelingen.

Blijf in beweging

Het is goed om in beweging te blijven. Verander ook regelmatig van houding. Zit je veel, sta dan elk kwartier even op of loop een stukje. Probeer elke dag een half uur actief te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Er zijn ook sporten die je rugspieren versterken, zoals zwemmen en fitness. Dat kan ook begeleid door een sportcoach in de sportschool of fysiotherapeut.

Aanpassingen op je werk

Moet je veel tillen of bukken voor je werk, bespreek dan met de bedrijfsarts of er aanpassingen mogelijk zijn.

Fysiotherapie of manuele therapie

Een (bekkenbodem)fysiotherapeut of manueel therapeut kunnen helpen bij het aanleren van een goede houding en op een goede manier bewegen.

RF-denervatie

Bij een RF-denervatie (een wel of niet gekoelde radiofrequente behandeling) verhit de pijnspecialist de zenuw om deze uit te schakelen. Met kleine naaldjes worden stroomstootjes toegediend vlak bij de zenuw. De warmte beïnvloedt de pijn vanuit het gewricht. Pijnprikkels komen hierdoor minder goed door in de hersenen en voel je minder pijn. 

Deze ingreep gebeurt alleen na een proefblokkade die bevestigt dat het om pijn uit het SI-gewricht gaat en de pijn met minimaal 50% afneemt. Vaak krijg je deze behandeling niet vergoed en is het advies om ook bij de fysiotherapeut een beweegprogramma te volgen.

Injectie met corticosteroïden

Blijft de pijn na een maand aanhouden, dan kun je in overleg met de pijnspecialist een injectie met corticosteroïden in je rug krijgen. Deze behandeling wordt niet vergoed.

Operatie

Als andere behandelingen niet werken, wordt soms gekozen voor een operatie. Een operatie van het SI-gewricht wordt meestal niet aanbevolen vanwege de complicaties.

Terug naar SI-syndroom (lage rugpijn door het SI-gewricht)