Tussen je nek en schouder loopt een mooi vlechtwerk van zenuwen. Deze zenuwen lopen verder door naar je arm en hand. Dit netwerk heet plexus brachialis. Als er te veel rek op komt te staan, kunnen deze zenuwen beschadigd raken.
Afhankelijk van welke zenuwen beschadigd zijn, zijn er verschillende functies van de arm uitgevallen. Dit letsel ontstaat bij volwassenen meestal door een ‘trauma’, bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een verwonding.
Traumatisch plexus brachialis letsel herken je aan de volgende klachten:
Meestal ontstaat plexus brachialis letsel na een verkeersongeval. Voornamelijk bij ongelukken met een bromfiets of motor. Mensen vallen dan op hun schouder en met hun hoofd klappen ze tegen de andere schouder. Dit geeft een grote rek op het zenuwnetwerk tussen hoofd en schouder. Maar het letsel kan ook ontstaan door een verwonding, bijvoorbeeld een messteek.
Vaak kom je door een ongeluk of verwonding in het ziekenhuis. De SEH-arts zal de kracht en het gevoel in je schouder en arm onderzoeken. Afhankelijk van waar er een stoornis zit, kan de arts inschatten welke zenuwen beschadigd zijn. Vaak maakt het ziekenhuis ook een CT- of MRI-scan om te kijken welke zenuwen beschadigd zijn. De neuroloog kan eventueel nog een zenuwgeleidingsonderzoek doen. Ook kijkt de neuroloog dan hoe goed en snel de zenuwen signalen doorgeven aan een spier.
Afhankelijk van welke zenuwen geraakt zijn, zijn er verschillende manieren om de pijn te verhelpen, te verlichten of ermee te leren omgaan.