Sprekers:
Carla Kloeze
Tineke de Vries
Verona Gerardu
Nine Buurman
Alarmmoeheid – wie herkent het niet? Overmatige en niet-gefilterde alarmen leiden niet alleen tot stress bij patiënten, maar zeker ook bij zorgverleners. Dit kan resulteren in verminderde alertheid en zelfs het missen van kritieke signalen. Tijdens deze sessie gaan we in op de nieuwste richtlijnen voor monitoring en alarmbeheer en bespreken we hoe deze in de praktijk kunnen worden toegepast.
Klinisch fysicus Carla Kloeze opent de sessie met een introductie over de nieuwe richtlijnen en hun impact op de dagelijkse praktijk. Vervolgens deelt Tineke de Vries een praktijkvoorbeeld over het effect van slimme alarmvertragingen en hoe gerichte strategieën de alarmdruk kunnen verlagen. Verona Gerardu belicht de perceptie van alarmen en de invloed ervan op zorgverleners, mede aan de hand van de vertaling van de Cafqa-vragenlijst. Nine Buurman sluit af met inzichten uit onderzoek naar alarmperceptie in de operatiekamer, waar blijkt dat een aanzienlijk deel van de anesthesie- en monitoringmedewerkers stress ervaart als gevolg van alarmen.
Tijdens deze sessie brengen we expertise uit verschillende disciplines samen om tot concrete oplossingen te komen. We bespreken niet alleen technologische en organisatorische maatregelen, maar ook de psychologische impact van alarmmoeheid op zorgverleners. Door beter inzicht te krijgen in de manier waarop alarmen worden waargenomen en welke interventies effectief zijn, werken we samen aan een veiligere en minder belastende werkomgeving.